De vereniging Hart Voor Vrijheid (HVV) werd opgericht op 17 juni 2021.
2020 – Het jaar vóór de oprichting van HVV
Onze voorgeschiedenis begint in maart 2020. Mark Rutte sprak in een speciale uitzending het Nederlandse volk toe en kondigde de eerste lockdown aan. Dit was in verband met een vermeende dreiging voor de volksgezondheid, veroorzaakt door de zogenaamde ‘coronapandemie’
In de maanden voorafgaand aan de lockdown ontstond er een scheiding in de samenleving:
- Degenen die de media en de politiek nauwgezet volgden en de waarschuwingen serieus namen.
- Mensen die zich er niet veel mee bezighielden (‘het zal wel loslopen’).
- Degenen die vermoedden of wisten dat de bestrijders van de zogenaamde coronapandemie in werkelijkheid andere doelen nastreefden.
Na de toespraak van Rutte was het moment daar: Nederland ging in lockdown. In mei 2020 werd Viruswaanzin opgericht door een groep vrijwilligers, waaronder Willem Engel, Anna Zeven, Carolien Vonhoff en Mordechai Krispijn. Binnen enkele maanden maakten zij de autoriteiten behoorlijk nerveus, zoals blijkt uit Wob-stukken. De AIVD en NCTV zagen het als prioriteit om Viruswaanzin (later Viruswaarheid) te elimineren, wat hen niet lukte.
In augustus 2020 was daar Bas Filippini, onder andere voorzitter van Privacy First, die, geïnspireerd door Viruswaarheid, een politieke partij wilde oprichten, samen met onder anderen Anna Zeven. Dit leidde in augustus 2020 tot de oprichting van VSN – Vrij en Sociaal Nederland, ter voorbereiding op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Binnen enkele maanden had de partij ongeveer 4.000 leden.
In december 2020 zagen Bas en andere kernteamleden in dat er meer nodig was om voldoende stemmen te werven voor minimaal één zetel. Er werd besloten om Willem Engel aan de kandidatenlijst toe te voegen, wat in de eerste week van januari 2021 gebeurde.
Kort daarna veranderde alles. De precieze redenen laten we hier buiten beschouwing, maar het volgende gebeurde: Bas Filippini vond het (toch) geen goed idee om Willem Engel op de lijst te houden, wat leidde tot een splitsing van VSN. Ongeveer 25% van de leden was het eens met Bas, maar de overige 75% niet. Na een Algemene Ledenvergadering op 6 februari 2021, waarbij een voorlopig bestuur werd gekozen, ging deze laatste groep verder als een nieuwe lijst met Anna Zeven als lijsttrekker.
Omdat het niet meer mogelijk was een lijstnaam te registreren bij de Kiesraad, werd gekozen voor de naam “Lijst 30”, op basis van beschikbaarheid. Inmiddels bevonden we ons in de tweede lockdown, en een reeks van maatregelen zoals anderhalve meter afstand, mondkapjes, schoolsluitingen, PCR-tests, quarantaine, horecasluitingen en avondklokken volgden elkaar op.
2021 – Oprichting Hart Voor Vrijheid
De verkiezingen in maart 2021 leverden geen zetel op (na de tumultueuze splitsing was dit niet verrassend), en op 17 juni 2021 werd de Vereniging Hart Voor Vrijheid officieel opgericht, met statuten. Er was al een actieve Facebookgroep genaamd Hart Voor Vrijheid, die zich duidelijk uitsprak tegen de coronamaatregelen. In goed overleg werd tijdens de oprichtings-ALV op 9 oktober 2021 deze naam officieel aangenomen.
Anna Zeven en Mordechai Krispijn hadden zich volledig ingezet, maar besloten verder te gaan met hun eigen initiatief, Army Of Love (zie armyoflove.nl). Willem Engel verliet ook de politiek en vervolgde zijn werk onder andere met Voorwaarheid (zie voorwaarheid.nl), samen met Jeroen Pols.
Ondertussen kwamen de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 dichterbij, en in Amsterdam had zich een hechte groep HVV-leden gevormd, met Ab Gietelink als lijsttrekker. Wekelijks kwamen zij bijeen om zich voor te bereiden op de verkiezingen.
2022 – Gemeenteraadsverkiezingen
Hart voor Vrijheid deed in een aantal gemeenten mee, zoals Alkmaar, Kerkrade, Tilburg, Tynaarlo, Den Helder en Amsterdam. In Amsterdam werden onvoldoende stemmen behaald voor een zetel. In Kerkrade (Limburg) werd echter wél één zetel behaald (zie hartvoorvrijheidkerkrade.nl).
Na de verkiezingen werd het stil rond HVV. Buiten bovengenoemde zaken gebeurde er weinig binnen de vereniging. Een poging om mee te doen met de Provinciale Statenverkiezingen in een aantal provincies faalde. Leden haakten af. Van de oorspronkelijke circa 3.000 leden, die met Anna Zeven waren meegegaan, waren er eind 2023 nog ongeveer 350 over.
Zo ontstonden er spanningen tussen het bestuur en de Werkgroep Integriteit. Ondanks pogingen tot dialoog bleek het moeilijk om consensus te bereiken over integriteitskwesties, wat leidde tot interne maatregelen die door leden als problematisch werden ervaren. Dit versterkte de behoefte aan een heroverweging van het bestuursmodel en de samenwerking, zodat de kernwaarden van HVV – liefde, verbondenheid, vertrouwen en integriteit – beter gewaarborgd kunnen worden. Een gebrek aan zelfreflectie binnen het bestuur leek hierbij een rol te spelen, wat bijdroeg aan de teruglopende ledenactiviteit.
Uiteindelijk heeft het oprichtingsbestuur in september 2023 een poging gedaan om Hart voor Vrijheid op te heffen. Hoewel de meerderheid op die ALV in absolute zin voor opheffing stemde, werd de vereiste tweederdemeerderheid volgens de statuten niet behaald, waardoor de vereniging bleef bestaan. In de daaropvolgende maanden werden tijdens twee ALV’s nieuwe bestuursleden gekozen. Ook deze overdracht verliep verre van vlekkeloos, waarbij begin 2024 opnieuw een intern conflict ontstond, mede aangestuurd door het oude bestuur.
2024 – Een nieuw bestuur en een toekomst voor Hart Voor Vrijheid
Inmiddels is het september 2024, en na een grondige herstructurering presenteert Hart Voor Vrijheid zich met een nieuw bestuur. Via onze nieuwe website en een reeks initiatieven en activiteiten willen wij Nederland bevrijden van de systematische onderdrukking door de overheid en de handlangers van de mainstream media, Big Pharma, Big Corp en Big Tech.
Wij hebben jullie nodig. We kunnen alleen slagen als we dit samen doen!