Lid in Het Licht

Dorien Rookmaker

Foto van A.A.C. Huijser van Reenen, interview door Monica van Koppenhagen (links)
Dorien Rookmaker gespot in het wild, op straat in de Pijp in Amsterdam.. Foto van A.A.C. Huijser van Reenen, interview door Monica van Koppenhagen (links)

Dorien is sinds kort lid van Hart voor Vrijheid en hoopt met haar ideeën over creativiteit en verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan een beter openbaar bestuur. Ze is optimistisch over de toekomst, maar benadrukt het belang van minder regels en meer ruimte voor de menselijke maat.

Allereerst, we zijn heel blij dat je lid bent geworden van Hart voor Vrijheid Dorien, welkom! Wat hoop je hier te vinden?

Nou, vooral gelijkgestemden en inspiratie. Ik denk dat het openbaar bestuur in Nederland op alle niveaus beter kan. Mijn idee is dat er nu te veel ambtenaren – ik noem ze maar even ‘blauwe mensen’ – in het bestuur zitten. Daardoor mist het creativiteit, solidariteit en leiderschap. Het is gewoon niet in balans. Ik denk dat onze partij die balans kan herstellen, misschien wel te beginnen bij de gemeenteraad.

Hoe zie je dat voor je? Bijvoorbeeld in de gemeenten, waar in 2026 verkiezingen zijn?

Naast kandidaten leveren, campagne voeren en onze standpunten uitdragen, zie ik ook mogelijkheden voor samenwerkingen, bijvoorbeeld met mijn “Meer Directe Democratie”.

Dus je hoopt binnenkort een bijdrage te kunnen leveren?

Ja, ik hoef niet per se kandidaat te zijn. Het gaat mij erom dat er meer creativiteit komt in het bedenken van oplossingen voor vraagstukken. Ik ben er ook voor dat mensen zelf leren verantwoordelijkheid te nemen en daartoe in staat worden gesteld. De overheid moet een stapje terug doen en zich alleen bemoeien met zaken/mensen als het echt niet anders kan.

Hoe zie je die beweging van onderop? Wat kunnen burgers zelf doen?

Veel mensen voelen zich machteloos tegenover de overheid. Ik zou het goed vinden als er meer inspraak komt, vooral bij regels die burgers zelf aangaan. De gemeenteraad of wethouder moet niet alleen met ambtenaren een probleem definiëren en oplossen. Het begint bij de vraag: wat is het echte probleem? En daar moeten mensen bij betrokken worden.

Je hebt ook in het Europees Parlement gewerkt. Wat heb je daar geleerd?

Sinds juni vorig jaar werk ik niet meer in het Europees Parlement, nu werk ik in de railsector voor een Pools-Zwitsers bedrijf. Maar wat ik in het EP heb geleerd, is dat je met gedrevenheid en kennis van zaken ver kunt komen. Ik had bijvoorbeeld een plan voor hogesnelheidstrein-verbindingen tussen Europese hoofdsteden. Dat plan is nu opgenomen in het regeerakkoord van de Europese Commissie.

Dat is indrukwekkend. Hoe zie je de toekomst, vooral in deze roerige tijden?

Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik zie wel een strijd tussen juristen en de rest van de wereld. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er een top-down maakbaarheidsideologie ontstaan, met organisaties zoals de VN en WHO. Die hadden het plan een soort wereldregering te creëren. Maar nu komen mensen in opstand tegen die bureaucratie. Denk aan de toeslagenaffaire: regels die voor ambtenaren logisch zijn, werken niet voor mensen met een variabel inkomen.

Dus je bent optimistisch over de toekomst?

Ja, ik ben optimistisch, juist omdat mensen nu in opstand komen tegen die extreme regelzucht. Als we doorgaan met 14.000 nieuwe wetten en regels elke vijf jaar, dan leven we straks in een dystopische samenleving zoals in 1984 – een wereld waarin alles wordt gecontroleerd en gereguleerd. Het gevolg is dat we een samenleving van kinderen creëren. Als er voor elke handeling een regel of protocol is, kunnen mensen geen verantwoordelijkheid meer nemen. Dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten terug naar de menselijke maat, waar mensen zelf kunnen bepalen wat juist is.

Wat vind je van figuren zoals Elon Musk en Trump?

Ik vind Elon Musk een fascinerend fenomeen. Mijn zoon en ik hebben hier vaak stevige discussies over, want hij vindt Musk maar niks. Maar ik vind wat Musk doet geweldig. Hij brengt verandering, en dat is hard nodig. Hetzelfde geldt voor Trump.

Denk je dat ze een positieve invloed hebben?

Zeker. Musk heeft al bewezen dat hij zijn ideeën kan realiseren, en Trump heeft laten zien dat hij verandering kan brengen. Beiden staan voor minder regels, meer vrijheid en meer ruimte voor ondernemerschap. Dat past goed bij onze visie. Ik heb het boek Walden van Henry David Thoreau gelezen. Het is een klassieker over een man die twee jaar in het bos ging wonen in de 19e eeuw. Hij schreef er een prachtig boek over. Er staat een quote in die ik erg mooi vind, hoewel hij niet van Thoreau zelf is: “Het verstand is de buskruit van de ziel.” Dit betekent dat je verstand ervoor zorgt dat wat je wilt, werkelijkheid wordt. Het is niet genoeg om alleen maar te voelen of te willen; je moet ook nadenken over hoe je dat kunt bereiken. Het is een mooie reminder dat we ook ons verstand moeten gebruiken om onze idealen te realiseren.

Heb je nog een tip voor ons?

Als je meedoet aan verkiezingen, zorg dan voor een goed plan en een goede planning. Dat is cruciaal.

Dank je wel voor dit gesprek Dorien. Tot snel!

Graag gedaan, ik kom graag naar de volgende ALV dus tot ziens!

DarkLight