Cultuur van Lijst30 #hartvoorvrijheid: sturen vanuit principes!

Wij krijgen nogal eens te horen dat Lijst30 #hartvoorvrijheid apolitiek is. Aanvankelijk schrok ik daar best van. Dat is toch niet het geluid dat je het liefste hoort als je net een politieke partij bent begonnen. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe trotser ik word op deze uitspraak. Sterker nog, ik zie het inmiddels als het grootste compliment dat we kunnen krijgen. Dat zal ik toelichten…Debatteren, een vak apartAls we bijvoorbeeld kijken naar een willekeurig politiek debat, wat zien we dan? Kijken we dan naar twee mensen die elkaar uit laten spreken? Die naar elkaar luisteren? Die een oprechte poging doen tot elkaar te komen en samen te werken? Die de intentie hebben tot een gezamenlijke meerwaarde te komen? Ik laat het antwoord graag aan de lezer over, maar ik heb zo’n vermoeden dat we het hierover met elkaar aardig eens zullen zijn.En toch zie je dat bijvoorbeeld een Cohen jaren geleden in het politieke debat genadeloos werd afgeslacht, omdat hij de ander wél liet uitspreken en wél naar de ander luisterde. ‘Niet sterk genoeg’, ‘zijn mannetje niet staan’, ‘slapjanus’ en nog zo wat werd hem verweten. Misschien had deze man wel een prachtige visie. En misschien had hij wel een uniek idee. We zullen nooit weten wat we allemaal niet te horen hebben gekregen door de huidige vorm van debatteren.Het lijkt wel, hoe groter de mond, hoe meer aanhang of geloofwaardigheid je krijgt. Maar het is nogal wat, dat je onder hoge druk van tijd in een paar seconde super scherp uit de hoek moet kunnen komen. En dan nog het liefst aanvallend. Sowieso moet je altijd bedacht zijn op een rechtse hoek van je tegenstander binnen deze politieke boksring. Want een gewoon en redelijk gesprek aangaan, daar zit toch niemand op te wachten? Dat is verre van popcorn-waardig.Vertekend beeldDan rijst bij mij de vraag: Gaan wij als kiezers en kijkers nog wel af op de inhoud of is het slechts de verpakking die bepalend is? Is een minder goed redenaar ook daadwerkelijk een slecht landbestuurder? Is iemand die niet de confrontatie, maar de verbinding opzoekt een slechtere regeerder? Welke vaardigheden zijn eigenlijk nodig om een land goed te kunnen besturen, daadwerkelijk in het belang van het volk?Ik denk dat ik met recht kan zeggen dat wij met z’n allen door de jaren heen een vertekend beeld hebben opgebouwd van wat politiek is. Of liever gezegd: van wat politiek zou moeten zijn. Wij kijken tegenwoordig naar debatten, waarbij mensen elkaar afvallen, kleineren, in de rede vallen en aanvallen. Of zelfs niet eens meer op elkaar reageren en wegkijken (op hun mobiel).Het liefst niets van elkaar heel laten om maar te laten zien hoe goed zijzelf wel niet zijn. Want dan ben je sterk, krachtig, overtuigend en heb je overwicht. Je dwingt respect af. Maar is het niet zo dat wij respect zouden moeten krijgen?Respect kun je afdwingen door angst, dwang en controle. Maar ook door in waarheid te staan, heel bewust ruimte te geven aan de ander, je eigen ruimte vanuit vertrouwen in te nemen en de gemeenschappelijkheid op te zoeken. Elkaar niet af te vallen, maar elkaar juist te versterken.Een voorrechtWanneer ik me de ideale politieke setting voorstel, dan zie ik een heel ander scenario voor me dan het beeld dat ons nu wordt voorgeschoteld en waar wij collectief bewust of onbewust de voorkeur aan geven. Ik zou de boksring willen vervangen door een trampoline. Wat ik voor me zie, is twee mensen die gepassioneerd zijn over hun vak en die zich hoogst vereerd voelen de taak van het vertegenwoordigen van het volk op zich te mogen nemen. Die deze taak zien als een voorrecht. Wanneer twee mensen samen op een trampoline springen en zij precies tegelijk springen, dan zullen zij samen tot grote hoogten stijgen. Maar zelfs wanneer zij ongelijk springen en de één precies op het juiste moment landt, dan zal dat ervoor zorgen dat de ander wordt gelanceerd. Zij gunnen elkaar hoog te springen – of dat nu samen of apart afwisselend is – en zullen daardoor hoogten bereiken die in een boksring nooit haalbaar zullen zijn.Liefde in de politiekWat is ervoor nodig om dat punt te bereiken dat wij deze politieke hoogte zullen bereiken, dat wij wezenlijk met elkaar in gesprek gaan en een open en gelijkwaardig debat kunnen voeren? Als het aan mij ligt, mensen die een liefdevolle samenleving nastreven. Mensen die handelen vanuit liefde voor dat land, voor haar inwoners, maar ook – of misschien wel juist – voor de mederegeerders. En daarmee ook liefde voor het gemeenschappelijke doel: de beste versie van dat land. Een debat met respect voor elkaar, waarbij de één oprecht blij kan zijn met het idee van de ander. Gewoon omdat het misschien wel een heel goed idee is. De één de ander lanceert. Wat is een bestuurder zonder liefde en respect? Mogen we weer regeren vanuit het hart? En stemmen vanuit het hart?En hoe stel jij je de ideale politieke wereld voor?Anna ZevenLijst30 #hartvoorvrijheid

Door nieuwe voorwaarden van social media platforms is het lastiger om snel bereik op te bouwen. Hoe kun je Lijst30 helpen?

* Like, maar VOORAL-> DEEL ONZE BERICHTEN OP FACEBOOKhttps://www.facebook.com/​lijst30* Nodig mensen uit voor de wekelijkse ZOOM: Dinsdag 19:50Je vindt de ZOOM sessies op onze website. * Word lid of doneer via www.​lijst30.nl

Loading